specialist

   in hormonale en neurale klachten

bij ADD en ADHD

Ervaar jij deze klacht(en)?

  • Menstruatieklachten (o.a. PMS)
  • Overgangsklachten
  • Méér breinklachten tijdens 2e deel cyclus, na je zwangerschap of na je 40e jaar

Balans in je lichaam en rust in je hoofd
op natuurlijke wijze

1. Minder hormonale klachten

2. Vermindering van ADD-symptomen

ZONDER medicatie te bereiken door een natuurlijk herstel!

Misschien heb jij al van alles geprobeerd om je hormonen en brein tot rust te brengen…

…maar niets helpt echt, je hormonale klachten of ADD-symptomen nemen juist toe. Medicatie of anti-conceptie werkt ook niet. Of wel, maar met bijwerkingen of alleen door de dosis op te hogen.

Misschien is het tijd om het over een natuurlijke boeg te gooien…

Jouw lichaam gaat meer gunstige hersenstofjes en hormonen aanmaken door een ander leefpatroon en door anders te bewegen. En door voeding te eten met essentiele bouwstoffen voor jouw brein en jouw hormonen. Of door bepaalde voeding met sterke triggers juist te vermijden, waardoor je hoofd en lijf eindelijk tot rust kunnen komen.

Een natuurlijk herstel van hormonale klachten en ADD-symptomen is echt mogelijk!

Als ervaringsdeskundige met voorheen zelf ADD-symptomen en hormonale klachten en een gediagnosticeerde puberdochter EN als Hormoontherapeut, BrainQ®AD(H)D-therapeut en Orthomoleculair voedingscoach weet ik inmiddels: jij kunt echt herstellen op natuurlijke wijze!

ADD of hormonale problemen zijn namelijk geen gevolg van een genetisch defect of overerving. Dit wordt graag beweerd, maar is nog nooit wetenschappelijk aangetoond! Wat wel aangetoond is, is dat ADD-symptomen en hormonale klachten veroorzaakt worden door hoe je leeft en wat je eet. Of door hoe je moeder leefde en at tijdens en vlak na haar zwangerschap van jou. Daardoor kun je zelf het roer in handen nemen en een natuurlijke koers voor herstel kiezen.

Vrouwen met (symptomen van) ADD hebben meer hormonale klachten

Jouw vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron houden elkaar als eb en vloed in evenwicht. Dit betekent dat oestrogeen in elke cyclus stijgt en daalt. En vanaf je 35e-40e gaat oestrogeen eerst een aantal jaar enorm pieken en dalen om vervolgens laag te blijven in de menopauze. Oestrogeen BEVORDERT de afgifte van de feel-good neurotransmitters dopamine en serotonine in de hersenen. Dat is voor jou top, want dopamine geeft je focus, motivatie en daadkracht. Serotonine geeft je een gevoel van rust en tevredenheid. Dus in de periodes dat jouw oestrogeenniveau hoog is, voel jij je fijner, net als elke andere vrouw. Maar als oestrogeen gaat dalen, heb jij hier meer last van. De symptomen van ADD worden namelijk veroorzaakt door een tekort aan c.q. een ongevoeligheid voor dopamine en serotonine. Als er door de natuurlijke hormoondalingen weinig oestrogeen is om jouw lage voorraad dopamine en serotonine vrij te geven, dan zijn er op dat moment dubbel zo weinig feel good-stofjes beschikbaar voor jouw hersenen. En dit geeft klachten zoals: concentratieproblemen, geheugenstoornissen, vergeetachtigheid, minder mentale helderheid, darmproblemen, behoefte aan suiker of alcohol, moeite om de dag te beginnen, (snelle) stemmingswisselingen, verstoorde slaap, schommelingen in energieniveau, niet kunnen ontspannen, angstige gevoelens of je down of depressief voelen. Er valt hierin iets op: deze klachten vind je zowel in lijstjes met ADD-kenmerken als in lijstjes met PMS- en (pre-)menopauzeklachten.

Is het PMS, menopauze of ADD?

Er zit een overlap in een deel van de ADD-symptomen en hormonale klachten omdat ze allemaal het GEVOLG zijn van dezelfde oorzaak. De OORZAAK is in al die gevallen namelijk een verstoorde aansturing en werking van jouw neurotransmitters en hun receptoren. En niet alleen een tekort aan dopamine en serotonine, maar ook de neurotransmitters GABA en glutamaat spelen een belangrijke rol bij ADD-symptomen en hormonale klachten. GABA en glutamaat zorgen bij disbalans o.a. voor hoofdpijn, toename van prikkel- en stressgevoeligheid, licht ontvlambaar zijn, impulsiviteit, rusteloosheid en hyperactiviteit. Deze neurobiologische verstoring is echter te herstellen, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Waarom werkt ADD-medicatie of de pil dan niet bij deze klachten?

ADD-medicatie stimuleert dopamine. Maar veel te heftig, waardoor je lichaam steeds ongevoeliger wordt voor dopamine. Dit betekent dat deze medicatie ADD juist verergert zodra het is uitgewerkt, zeker bij langdurig gebruik.

Oestrogenen in de pil zijn synthetisch en werken in je lichaam niet hetzelfde als jouw lichaamseigen oestrogeen. Ze bevorderen de vrijgave van dopamine en serotine niet, ze verstoren de boel juist…

Lees binnenkort meer over de invloed van ADD-medicatie en de pil op het brein in mijn blogs.

Ik wil jou weer laten stralen

Mijn naam is Ellen Vollebregt, bevlogen Hormoontherapeut, BrainQ®AD(H)D-therapeut en Orthomoleculair voedingscoach. Met mijn ADD-talent om te hyperfocussen heb ik me op de relatie en overlap tussen ADD-symptomen en hormonale klachten gestort. Hier is nog heel weinig over bekend, terwijl veel vrouwen hierdoor beperkt worden in hun kwaliteit van leven.

Hoe meer ik hierover leer, hoe meer ik begrijp hoe ADD-symptomen en hormonale klachten epigenetisch en neurobiologisch ontstaan. Maar nog belangrijker: hoe je deze symptomen en klachten sterk kunt verminderen. Dit kan op een natuurlijke wijze, zonder medicatie of bijwerkingen!

Ben jij gediagnosticeerd met ADD of ervaar je ADD-symptomen? Dan help ik jou heel graag om weer focus en rust in je hoofd en lijf te krijgen. Ik werk vanuit mijn praktijk Hormones & Health in Amsterdam en online. Voor mij is er niets mooiers dan jou op een natuurlijke wijze te zien opbloeien!

Kom lichamelijk en geestelijk tot rust

Jouw neurotransmitters (je geluksstofjes) en hormonen raken verstoord en uit balans als je jouw lichaam niet geeft wat het nodig heeft. Soms zelfs tot het niveau dat je bepaalde hormonen of neurotransmitters domweg niet meer aanmaakt. Zeker vanaf omstreeks je 40e, als je lichaamsprocessen minder flexibel worden. Met steeds meer hormonale klachten of ADD-symptomen tot gevolg. Dat wil je niet!

Bekijk hoe ik je kan begeleiden zodat jouw hormonen weer in balans komen. 

ADD-hormoonconsult

Rust in je hoofd en in je lijf