Stressbalans programma

Word weerbaar tegen prikkels en stress

Doorbreek de vicieuze cirkel van steeds stress- en prikkelgevoeliger worden

De vicieuze stress-cirkel

Langdurige stress is niet alleen desastreus voor je gezondheid, het zorgt er ook voor dat je steeds prikkel- en stressgevoeliger wordt. Hoe?

Bij stress zet het lichaam progesteron om in het anti-stress hormoon cortisol (progesteron is namelijk de voorstof van cortisol). Er blijft dan weinig progesteron over om te gebruiken voor alle andere functies waar progesteron ook voor nodig is. Bijvoorbeeld om je rustig te voelen (progesteron is ons kalmerende hormoon) of voor jouw vruchtbaarheid (bij te weinig progesteron geen eisprong of onvoldoende opbouw van baarmoederslijmvlies na innesteling). En als je in de (pre-)overgang zit is je progesteron sowieso al dalend of laag, dus dan word je nog eens extra prikkel- en stressgevoelig als er progesteron ‘gestolen’ wordt voor cortisol. Gevolg: stress verhoogt je prikkel- en stressgevoeligheid.

GELUKKIG verwerkt jouw lichaam stress niet alleen via cortisol, maar ook via het verhogen van o.a. GABA, onze ‘boeddha’-neurotransmitter. MAAR…. de aanmaak van en gevoeligheid voor GABA vermindert sterk door de dingen die we juist bij stress eten of doen. Zoals troostvoeding (junkfood, suiker en chocola), voeding met exorfinen (gluten, zuivel en soja), social media, alcohol, neerploffen op de bank voor intense beelden (is stress voor je hersenen ook al is het niet echt) of medicijnen als pijnstillers, slaapmiddelen of psychofarmaca. Daarnaast staat GABA bij stress of de anticoncdeptiepil altijd onder druk. Gevolg: een hogere prikkel- en stressgevoelig.

GELUKKIG is er nog een andere kalmerende neurotransmitter, namelijk serotonine. MAAR… de voedingsstof uit jouw eten waar serotonine uit aangemaakt wordt, wordt bij stress helaas eerst vrijwel volledig gebruikt voor de aanmaak van een ander stofje voor jouw stress-reactie. Dit gaat ten koste van jouw o zo nodige voorraad serotonine en dus verlies je wederom een kalmerend stofje. En omdat serotonine de voorstof is van melatonine, het hormoon dat je slaapritme aanstuurt, verstoort stress ook je slaap. Gevolg: nog prikkel- en  stressgevoeliger.

STRESSBALANS

De manier WAAROP jij omgaat met stress bepaalt de mate waarin jouw lichaam in staat is voldoende kalmerende stoffen zoals progesteron, GABA en serotonine aan te maken om bij stress weer tot rust te komen.

Het stressbalans programma houdt in:

 • Stressverlaging & effectief omgaan met stress
 • Verhogen van de kalmerende stoffen progesteron, oxytocine, GABA en serotonine
 • Verhogen van de gevoeligheid voor GABA en cortisol

De focus ligt op:

 • Het afmaken van de stressrespons 
 • Ontstressen & ontspannen
 • Herstel neurotransmitterbalans
 • Voeding

Een programma bij mij houdt in:

 • Voorbereidende vragenlijsten
 • Uitgebreid intakegesprek
 • Persoonlijk herstelplan, gericht op jouw specifieke situatie met heel veel info en adviezen
 • Persoonlijke begeleiding*
 • eventueel: EMB- of labtesten (als jij hier behoefte aan hebt)

*Mijn persoonlijke begeleiding? Dat bepaal jij. JIJ geeft aan wat je van mij nodig hebt: hoe vaak en welke vorm van begeleiding voor jou het beste werkt. Wil je bijvoorbeeld elk coachconsult beginnen met een ontspannings- of ademhalingsoefening? Kan. Het is helemaal aan jou.

Eerst meer gevoel bij mij krijgen?