Gezondheidsweetjes voor vrouwen
Wist je dat….
- Buikvet ( het ‘zwembandje’) fungeert als een klierorgaan en 20(!) verschillende stoffen afscheidt? Deze hebben helaas alle 20 een negatieve of hormoonverstorende invloed op je fysieke EN mentale gezondheid.
- Bij stress een progesteron-‘steal’ plaatsvindt? Cortisol (jouw anti-stress hormoon) wordt namelijk geproduceerd door progesteron om te zetten in cortisol. Bij langdurige of chronische stress is al je progesteron nodig om de fysieke effecten van stress te verlagen met cortisol. Er blijft dan weinig tot geen progesteron meer over om als geslachtshormoon te gebruiken. Je hebt echter progesteron nodig om een eisprong te kunnen krijgen en dus voor voortplanting. Daarbij is progesteron ons ‘zen’-hormoon. Het zorgt ervoor dat we ons rustiger voelen. Stress = lage progesteronspiegel = verminderde vruchtbaarheid = onrustig/prikkelgevoeliger = PMS-achtige klachten = oestrogeendominantie = meer vetopslag = etc (nog veel meer domino-effecten)
- Omega 3 suppleren amper een gezondheidseffect heeft als je niet tevens de omega 6 inname vermindert?
- De Magnesiumsuppletie-hype niet voor iedereen een gezond idee is? Als je een probleem hebt met je calciumhuishouding (door te weinig calcium in voeding, een vitamine D tekort (60% van de Nederlanders in de winter), teveel stress waardoor je lichaam verzuurt en calcium aan je botten onttrokken wordt om het bloed te ontzuren, of een schildklierdisfunctie die leidt tot teveel of te weinig calcium in het lichaam). Calcium en magnesium werken namelijk nauw samen en hun niveaus moeten in evenwicht blijven met elkaar om de bloeddruk juist te reguleren en om voor een stabiele hartslag te zorgen. Bij teveel magnesium krijg je last van een onregelmatige hartslag of hartkloppingen. Calcium uit melk en zuivel is overigens slecht opneembaar.
- Snelle koolhydraten eten of drinken (dus ook wijn) na een uur of 7 ’s avonds zorgt voor een suikerdip ’s nachts, waardoor je hersenen door brandstoftekort opgeschud worden?
- De pre-menopauze al kan beginnen vanaf ongeveer 35 jaar? Dan begint progesteron al te dalen en oestrogeen gaat eerst extreem pieken en dalen en neemt later ook gestaag af.
- Vrouwen die in hun vruchtbare levensfase last hebben/hadden van PMS (een teken dat je hormonen uit balans zijn) in de (pre)-menopauze meer (pre-)overgangsklachten hebben/krijgen omdat je hormonen dan nog meer uit balans raken? En dat je er dus goed aan doet om je hormonen VOOR de (pre-overgang) beter in balans te krijgen.
- De anti-conceptiepil en hormoonspiraal een groot en vaak blijvend effect hebben op jouw stressweerstand?
- Een langere ringvinger aan je rechterhand (gemeten vanaf het midden van het onderste aanhechtingslijntje met je handpalm) betekent dat je relatief veel testosteron in je lichaam hebt?
- Bij veel vrouwen op latere leeftijd de hormonale klachten niet komen door de aanloop naar de overgang, maar door langdurig gebruik van hormonale anticonceptie? Het zijn dan helaas de bijwerkingen van het langdurige gebruik, zelfs al ben je er al jaren mee gestopt?
- Een koolhydraat-arm eetpatroon behoorlijke verstoringen kan geven aan je hormonale en zenuwsysteem? Vooral vrouwen hebben koolhydraten nodig! Let er wel op dat je geen snelle koolhydraten eet en vooral geen koolhydraten met fructose (m.u.v. fruit, mits als heel stuk inclusief alle vezels en dus NIET als juice)