Mijn drive is om kennis en hulp te delen. Niet elke vrouw kan het zich veroorloven om zich persoonlijk te laten coachen.  De boeken die ik hier deel kunnen je dichter bij een stressbestendiger, energiekere, blijere of meer heldere versie van jezelf brengen.  

Alles over je hormonen en brein

  • Alles draait om je hormonen
  • Je brein vitaal

Beide van Rineke Dijkinga, een begrip in Nederland. Zij is natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut en voedingsdocent aan mijn gevolgde hormoonopleiding. Deze vrouw heeft een schat aan kennis die ze heel toegankelijk deelt. Het fijne aan deze boeken is dat je eindelijk snapt hoe je hormonen en je brein werken en wat het belang van voeding daarbij is. In beide boeken staan -naast informatie- tal van recepten waarbij uitgelegd staat wat de gezondheidsverbeterende effecten van dat gerecht zijn.

 

Wat elke vrouw en moeders van dochters zouden moeten weten over de pil en het spiraaltje

  • Je brein aan de pil

Vrouwen die aan de pil zijn of een hormonaal spiraaltje dragen, zijn een andere versie van zichzelf. Sarah Hill legt uit wat effecten van hormonale anticonceptie is op het vrouwenbrein. Het maakt je veel stressgevoeliger (als je pech hebt zelfs blijvend, ook na stoppen) en daarnaast beinvloedt het je eetpatroon, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs je partnerkeuze. Belangrijke informatie om een echt bewuste keuze te kunnen maken voor hormonale anticonceptie of andere alternatieven.

 

Leven met het ritme van de natuur

  • Oerritme

Leen Steyaert legt uit waarom o.a. slaapproblemen, vermoeidheid, overgewicht en ADHD vaak veroorzaakt worden door een verstoring van onze innerlijke klok, het circadiaans ritme/bioritme. Dit is een fysiologisch proces, iets wat onze hormonen en lichaamsprocessen aanstuurt. Ze vertelt hoe je in deze maatschappij meer kunt afstemmen op dit ritme, waardoor je weer meer in balans komt.

 

Maak je stress-cyclus af om te ontstressen

  • Burnout

De wetenschapszussen Emily en Amelia Nagoski stellen dat vrouwen stress anders ervaren dan mannen en dat stress bij vrouwen heel vaak het gevolg is van de ‘gap’ tussen wat er verwacht wordt van vrouwen en hoe het werkelijk is om vrouw te zijn. Een parel van een zelfhulpboek met hele goede handvatten om stress te verlagen. 

 

Een gelukkig brein

  • Habits of a happy brain (Engelstalig)

Loretta Graziano Breuning laat zien hoe je met eenvoudige oefeningen je hersenen kunt hertrainen om de chemische stoffen die je gelukkig maken aan te zetten: serotonine, dopamine, oxytocine, en endorfine. Toegankelijk Engels.

  • De oxytocine factor

Kerstin Uvnas Moberg legt uit dat oxytocine ons helpt om te kalmeren, herstellen en energetisch op te laden door rust en verbondenheid en HOE oxytocine op te wekken.

  • Het endorfineherstelplan

Lucas Flamend beschrijft op een heldere manier hoe onze genen met elkaar verbonden zijn en hoe we de werking ervan kunnen resetten. Dit proces van zelfheling wordt centraal aangestuurd via het endorfine systeem.

 

De eerste 1000 dagen van jouw leven 

  • Leven voor de geboorte

Arthur Janov beschrijft hoe stress, slechte voeding, medicijnen en verslavingen bij de zwangere vrouw een levenslange stempel drukt op de ontwikkeling, het brein en het leven van het kind  (o.a. insulineresistentie, hoge prikkel- en stressgevoeligheid, overgewicht, aandachtstoornissen zoals AD(H)D). Dit is geen zelfhulpboek, maar het kan helpen met het begrijpen en accepteren van jouw onveranderbare hormonale afstelling door epigenetische programmering tijdens jouw eerste levensjaren.

 

Insulineresistentie

  • Why we get sick (Engelstalig)

Professor Ben Bikman is een internationale specialist op het gebied van insulineresistentie. Hij legt o.a. uit hoe hormonen insulineresistentie kunnen veroorzaken, waarom leeftijd van invloed is op insulineresistentie en HOE insulineresistentie tot aandoeningen leidt als verminderde hersenfunctie, overgewicht, hartaandoeningen, migraine en verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Zijn boek eindigt met een voedings- en bewegingsplan om weer gevoeliger te worden voor insuline. Persoonlijk ben ik het met zijn voedingsadviezen niet helemaal eens. Teveel eiwitten en te weinig langzame koolhydraten, en die langzame koolhydraten zijn juist voor de hormoonhuishouding van vrouwen wel heel belangrijk. Maar verder een heel goed boek in toegankelijk Engels.